Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Stručnjaci iz Zavoda "Dr Miroslav Zotović" na Međunarodnom kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane

U periodu od 9. do 12. novembra 2022. godine u Dubrovniku (Republika Hrvatska) je održan IV po redu Međunarodni kongres o sigurnosti i kvatilteti hrane pod sloganom „Jedno zdravlje“ na kojem su, ispred Zavoda "Dr Miroslav Zotović" učestvovale doc. dr Olivera Pilipović Spasojević i   dr Sanja Vujević, spec. higijene.

Kongres je okupio brojne stručnjake iz okruženja i svijeta koji su razmjenili svoja iskustva iz domena: kontrole namirnica, uzgoja i prerade hrane te rizika od poremećaja ishrane. Govorilo se i o funkcionalnoj hrani, kao i „novel food“, entitetu koji označava vrstu hrane koja nema značajnu istoriju konzumiranja ili je proizvedena metodom koja se ranije nije koristila.

Koncept „Jedno zdravlje“ odnosi se na simbiozu zdravlja između čovjeka, biljaka, životinja i okoline. Radovi predstavljeni na Kongresu su dokazali da se promjenio odnos kako društva, tako i pojedinca, prema hrani, unaprijedila se kontrola namirnica sa zdravstvenog i aspekta sigurnosti. Prezentovana istraživanja sa područja nutricionizma, naročito unazad nekoliko godina, dala su veći uvid u razumjevanje mnogih procesa vezanih uz ishranu i pojavu bolesti i poremećaja zdravlja, kao i razumjevanju uloge prehrane u modeliranju genetskog potencijala pojedinca.

Docentica Olivera Pilipović Spasojević i  spec. higijene dr Sanja Vujević  su se predstavile sa radom „Stres kao poremećaj ishrane mladih studentica“ što je razvilo  veoma korisnu i konstruktivnu diskusiju i dovelo do razmjene kontakta i planova za međunarodnu saradnju u oblasti istraživačkog rada. 

Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.