Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Veliki šah povodom 11. aprila – Međunarodnog dana Parkinsonove bolesti

Međunarodni dan parkinsonove bolesti u cijelom svijetu se obilježava 11. aprila svake godine, a ove godine je u Zavodu “Dr Miroslav Zotović” obilježen posebno kreativno. Tačno u 11:30 odigrana je partija šaha između pacijenata i osoblja čime je simbolično otvoreno vanjsko šahovsko polje izrađeno i postavljeno za ovu priliku. Dodatni značaj ovome daje to što su šahovske figure napravljene od recikliranog materijala u zavodskoj radionici za ortopedska pomagala. Rehabilitacioni tim Odjeljenja za neurorehabilitaciju – Neuro B na čelu sa mr sci. dr Draškom Prtinom idejni su tvorci novog prostora za zabavu i rehabilitaciju koji na simboličan način potencira aktivno učešće pacijenata u rehabilitaciji, njihovu samostalnost i održavanje kognitivnih funkcija.

Nakon partije šaha planirana je zajednička šetnja zaposlenih kroz šumu od lokacije Trapisti do Slatine. Šetnja ima za cilj da ukaže na značaj kretanja za zdravlje čovjeka i održavanje njegovih mentalnih i fizičkih sposobnosti.  

Ovu domišljatu akciju je snimila Radio televizija RS, a prilog i izjavu načelnika dr Draška Prtine kao i reakcije pacijenata možete pogledati ovdje.


Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.