Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Istorijat


Preteča današnjeg Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka bila je radionica za izradu ortopedskih pomagala koju su 1952. godine pokrenuli majstori u samostanu trapističkog reda Marija Zvijezda. Ipak, značajniju ulogu u osnivanju Instituta imao je početak Prvog svjetskog rata 1914. kada je trapistički samostan „Marija Zvijezda“ djelimično postao vojna zdravstvena ustanova. Usljed ratnih dejstava i stradanja vojnika, austrougarsko Ministarstvo rata je 8. juna 1915. naredilo da se osnuje ortopedska ustanova za ratne vojne invalide u okviru manastira Trapisti, koja je nazvana Ortopedski zavod „Marija Zvijezda“.

Značajna promjena u njegovom radu nastupila je 1969. godine, kada je Banjaluku pogodio zemljotres. Zgrada u kojoj su tada bila 363 pacijenta, pretvorena je u ruševine. Nakon razornog zemljotresa, današnji Institut, a tadašnji Zavod je obnovljen i renoviran, kada je dobio i novo ruho u vidu prepoznatljive fasade koja ga i danas krasi. Od 1970. godine ustanova nosi ime „Dr Miroslav Zotović“, prema ratnom hirurgu i narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata izuzetno zaslužnom za razvoj savremene rehabilitacije u Jugoslaviji. Iste te godine, tadašnji Zavod je imao 220 zaposlenih, a raspolagao je sa 110 bolesničkih postelja.

U prvoj deceniji dvadeset prvog vijeka radi se na sanaciji starih objekata i izgradnji novih, u Banji Slatini. Zavod dobija novu, savremenu medicinsku opremu za dijagnostiku i terapiju, što omogućava, uz veliki potencijal i stručnost kadrova, pružanje raznovrsnih i kvalitetnih medicinskih usluga pacijentima, kao i bolje uslove smještaja tokom liječenja i rehabilitacije. Ambulante i kabineti za dijagnostiku i terapiju, kao i operacije sale su savremeno opremljeni (biohemijski laboratorij, RTG, EMNG, ultrazvučna dijagnostika, ambulantno i stacionarno liječenje i medicinska rehabilitacija djece i odraslih pacijenata).

Odlukom Vlade Republike Srpske koja je stupila na snagu 4. avgusta 2023. godine ustanova stiče status instituta i mijenja naziv u JZU Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju „Dr Miroslav Zotović“.

Svojim radom i značajem Institut „Dr Miroslav Zotović“  je danas renomirana ustanova, nosilac liječenja i istraživanja iz oblasti fizikalne medicine, rehabilitacije, ortopedske hirurgije balneologije i hiperbarične medicine.


Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.